Терапия с парафин

Терапия с парафин – Парафинотерапия - красота чрез релакс - процедура много подходяща за суха и увяхваща кожа.

Ако чувствате, че кожата ви е суха, обезводнена и има нужда от изглаждане на не много дълбоките бръчки, то парафинолечението е идеалния вариант да се избавите от подобен проблем. С помощта на козметичните процедури с парафин се постига овлажняване и омекотяване на кожата. Като цяло, той не само овлажнява, подхранва, омекотява, но и подмладява кожата.Това се дължи на факта, че разтопения парафин, който покрива кожата, не пропуска въздуха, много бавно отдава топлината и заедно с това обема му при охлаждане намалява.

Главна роля в парафинотерапията играе преразпределянето на водата в организма в полза на много по-нуждаещите се участъци. Още след първия сеанс еластичността и мекотата забележително се увеличават. Именно заради това тези процедури са считани за незаменими в грижата за сухата и изтощена кожа. С увеличаване на температурата на кожата се повишава и притока на кръв, подобрява се работата на ставите, тъканите се възстановяват и раните заздравяват по-бързо. Заедно с повишеното кръвообращение се увеличава и лимфната циркулация и по-бързото и ефективно изхвърляне на токсини. Молекулите на токсините са доста по-големи от тези на водата, поради това обратното им усвояване от кожата, заедно с влагата е невъзможно. В резултат на детоксикацията кожата диша значително по-лесно. И още една приятна особеност на парафина - способността му да намалява обема си при охлаждане. Именно това му свойство е причина за "изглаждането" на кожата.

Парафинът се прилага в козметиката от много години. Парафините от най-ново поколение имат различни начини на приложение в съвременните козметични процедури (козметични кремове и фармацевтични мазила, вазелини)

Парафиновата терапия изчиства токсините от тялото, осигурява приятна релаксация, грижа за ставите и костите. Създава перфектен гладък и лъскав вид на кожата, а топлината и приятните ухания действат прекрасно на психиката.

Едно от най-полезните свойства на този материал е големият му топлинен капацитет. Парафинът започва да се топи при 52-54ºС  и постепенно се превръща в лепкава еластична маса с бял цвят. За козметични цели се използва само разтопен до течно състояние парафин. Общото между всички тях е, че парафиновата маска винаги се поставя като втора маска. Белият парафин няма дразнещ ефект по кожата (приема се лесно) и премахва мастните натрупвания.

Какво осигурява

Първо

Кожата не изгаря, тъй като температурата при парафинотерапията се повишава с не повече от 1.5 -2 градуса. В процеса на охлаждането си парафинът значително намалява обема си, което създава  "компресиращ" ефект. Именно това негово свойство изглажда бръчките. Естествено парафинът не влияе на дълбоките бръчки, но малките обезателно опъва, при условие, че процедурата се прави редовно.

Второ

Повърхностният слой на кожата много добре се омекотява, порите се отварят, парафинът създава "парников ефект", в резултат на който се отделя пот. Но тъй като той не пропуска влагата, тя отново попива в кожата, а отделените с нея токсични продукти остават на повърхността заради големия размер на молекулите си. Точно поради тази причина парафинотерапията притежава овлажняваш и оздравителен ефекти.

Трето

Тъй като температурата се повишава, то притокът на кръв се ускорява, а в резултат от него кожата изглежда по-гъвкава и еластична.

Свойствата на парафина 

 Парафинът притежава ниска топлопроводимост, той отделя топлина на много малки порции, поради което не съществува опасност от изгаряния. Температурата на кожата, намираща се под горещия слой парафин, се повишава с не повече от 1.5-2 градуса. Равномерното й нагряване предизвиква различни взаимносвързани физиологични реакции. Рязко се увеличава количеството на функциониращите капиляри, усилва се микроциркулацията и лимфотокът, активира се работата на всички кожни жлези. В резултат на всичко товаповърхността на кожата, намираща се под топлия слой парафин, започва обилно да се поти, а заедно с потта на повърхността й излизат и токсините, циркулиращи в организма с кръвта и лимфата. Образуват се парникови условия, при което много плътното вещество парафин, не пропуска въздух,но и пречи на потта, излизаща върху кожата, да се изпари. Така водата, от която основно е съставена потта, се всмуква обратно в кожата през епидермиса. Поради твърде големия размер на молекулата им, токсичните продукти на обмена не се всмукват обратно, а остават на повърхността на кожата. Именно заради това всички парафинови процедури имат овлажняващо и детоксикиращо действие. Как се постига всичко това? На пръв поглед водата се отделя, после се всмуква, а отвън нищо не се внася. Но не е точно така. Попадащата на кожата вода излиза от кръвта и лимфата, а се всмуква в кожата. Така чрез парафинотерапията се осигурява преразпределение на водата в организма в полза на по-нуждаещите се участъци. Благодарение на невероятните хидратиращи свойства на процедурите, само след един сеанс на парафинотерапия еластичността и гъвкавостта на кожата забележимо се повишават.

 Обемът на парафина значително намалява при охлаждане, свойство, на което се дължи стягащото действие на парафиновите апликации. В процеса на охлаждане ефектът се усилва, достигайки пика си след 25-30 минути. В края на процедурата слоят парафин обхваща плътно всички близкоразположени тъкани. Така кожата се разпъва и бръчките се разглаждат. Всички парафинови процедури, без изключение, имат признато подмладяващо действие. При редовното им прилагане почти изцяло изчезват всички малки бръчици. Освен това, разтягащото действие много добре се справя с подпухналостта на лицето. В пластичната хирургия например, в периода на постоперационната рехабилитация, често се назначава парафинотерапия.

 Едно от големите предимства на парафинотерапията е нейната универсалност. Апликацията може да се направи на всеки участък от тялото – лицето, ръцете, краката, корема и бедрата.

Парафинотерапията е най-подходяща за хидратация, омекотяване и възстановяване на кожата. Още след първия сеанс сухата, загрубяла кожа на ръцете е "спасена", тенът им е избистрен, а ноктите са добре подхранени. Смело можем да  кажем, че парафинотерапията е една от най-приятните и ефективни козметични процедури.

 “Лицевият” парафин е формула, пригодена за работа върху кожата на лицето. Предимствата му са по-ниските температури, при които се подготвя, и значително обогатеният му състав, което го прави безвреден, когато кожата е чувствителна на температурни промени. Подходящ е за суха кожа, поради силно хидратиращия си ефект. За изглаждане на бръчките, както и за повяхнала кожа, преди поставянето му лицето се подготвя със специални ампули за лифтинг и регенерация или с интензивно хидратиращи серуми, според нуждите на кожата. Поставената отгоре за около 20-25 минути парафинова маска подпомага проникването на активните съставки и усилва въздействието им. Препоръчва се да се прилага един път седмично.

Лицето е една от най-уязвимите, открити части на нашето тяло. Пролетта е най-подходящото време да се погрижим за красотата си, да се подложим на различни козметични процедури.

Лечебните свойства на парафина са били известни още преди няколко хиляди години. В Древен Рим височайшите особи са обичали да глезят телата си с парафинови компреси, вани и масажи. Знатните древноримски патриции са полагали горещ парафин на тялото си непосредствено преди масаж, за да може да загрее и отпусне мускулите им. Полските красавици, за които белотата на кожата е била от огромна важност са използвали парафинови компреси, в качеството на избелваща маска.

 Парафинотерапията се използва в козметиката, но и медицината неведнъж е прибягвала до помощта й, за да избави хората от мъките на артрита, изкълчвания и разтягане на сухожилия.

Прилагайки парафинолечението пациента ляга удобно и не се движи по време на процедурата, за да не се напука и изрони застиващия парафин.

Състав:

Парафинов восък - твърдият парафин е смес от наситени твърди въглеводороди с високо молекулно тегло, които се получават от суров петрол (нефт). Той се характеризира с относително големи кристали и е неразтворим във вода или алкохол, но умерено разтворими в бензин, терпентин, хлороформ, етер, въглероден дисулфид и масла. Необходимо е също така да се смесва с мазнини. Парафинът съдържа витамини, колаген и избелващи съставки. Той има уникалното свойство да съхранява топлина дълго време и постепенно, градус по градус да я предава в тъканите. Даже нагрят до 80 градуса по Целзий,  не предизвиква изгарания по кожата!

За лечебни цели се използва обезводнен, твърд, бял парафин, който се топи във водна баня и след няколкократно използване се заменя с нов. Температура на топене е 50-55ºС. При всяко следващо затопляне се добавя 15-30% неупотребяван парафин – така се поддържа пластичността му.

ПАРАФИНОВА ВАНА - Парафинът съдържа витамини, колаген и избелващи съставки. Топлият парафин активира кръвообращението и така 'отваря' кожата. Запарващият ефект играе роля на мини-сауна и овлажнителите се абсорбират по-ефективно в кожата. Сухата и изпръхнала кожа става мека, гладка и свежа. 

ФИЗИОЛОГИЧНО И ТЕРАПЕВТИЧНО ДЕЙСТВИЕ:

Водещ фактор при топлолечебните средства, във физиологичното и лечебно действие, е термичният. Следват механичния и химичния фактор.

При парафинова процедура в областта на приложение и околните зони се получават следните промени:

- повишава се кожната температура, появява се значителна хиперемия с разширение на капилярите и образуване на резервни такива в кожата и по-дълбоките тъкани, повишава се локалния тъканен обем и трофиката;

- стимулират се процесите на регенерация на тъканите (възстановяване на увредени периферни нерви, епителизиране на рани, изгаряния и декубитуси);

- разнасят се възпалителните отоци, снема се спазамът на кръвоносните съдове и мускули;

-  подобрява се еластичността на кожата;

-  има фибролизиращо действие;

-  получава се бактерициден ефект.

По-горе изброените резултати се получават от съчетаното топлинно и механично – компресионно действие на парафина. Компресионното въздействие подпомага циркулацията и оттичането на кръвта, като съдейства за намаляване на болката.

Действие на парафина:  

Импрегниращо, смазващо, изолиращо. Топлият парафин активира кръвообращението и така "отваря" кожата. Запарващият ефект играе роля на мини-сауна и овлажнителите се абсорбират по-ефективно в кожата. Сухата и изпръхнала кожа става мека, гладка и свежа. Едно от най-полезните свойства на този материал е големият му топлинен капацитет.

Така кожата се разпъва и бръчките се разглаждат. Всички парафинови процедури, без изключение, имат признато подмладяващо действие. При редовното им прилагане почти изцяло изчезват всички малки бръчици. Освен това, разтягащото действие много добре се справя с подпухналостта на лицето. В пластичната хирургия например, в периода на постоперационната рехабилитация, често се назначава парафинотерапия.

СЪЧЕТАВАНЕ С ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ

Парафинотерапията доста рядко се прави като самостоятелна процедура за възстановяване на кожата. Почти винаги тя се прилага в качеството на покривна маска, нанесена върху други апликации. Най-често основният слой са овлажняващи кремове или термолосиони, съдържащи колаген и еластин, които освен, че овлажняват и омекотяват кожата, те я подхранват и избелват (петната се изсветляват) и имат тонизиращо действие (стимулира кръвообращението). Под силно изразеното термично действие на парафина всички активни компоненти проникват много добре в дълбоките слоеве на кожата през разширените междуклетъчни пространства. Парафиновата терапия създава приятното самочувствие на възвърнатата младост. Бръчките се изглаждат.

Парафиновите апликации се комбинират добре с: масаж и ултразвук.

Много добре се повлияват от парафинолечението следните заболявания: 

-          парафинови маски;

-          полумаски – често се прилагат при заболявания на n. Facialis,

-          келоиди и белези по лицето (да се започне при пресни ръбци)

-          както и за козметични цели;

Продължителността на процедурите 20-30-60мин. Курса на лечение 12-15-20 процедури.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

Лечение с парафин не се допуска при някои заболявания, като:

-          Диабет;

-          Екземи;

-          туберколоза;

-          хипертоници;

-          гнойни процеси;

-          разширени вени;

-          инфекциозни болести;

-          температурни състояния;

-          склонност към кръвоизливи;

-          злокачествени новообразования;

-          острия стадии на всички заболявания и други

-          следтравматични състояния на лакътна става;

-          оглеждаме дали кожата на третирания участък не е изпотена;

 

-          нарушена кожна чувствителност ( за да не се получи изгаряне);

Промо Бюлетин

Абонирайте се за нашият "Промо Бюлетин" за да получавате актуалните ни промоции и намаления.

Карта

Свържете се с нас

Можете да се свържете с нас :
на мобилен: 0885 / 25 30 69 ;
на email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  ;
или използвайте нашата контакт форма

 

гр. София, ул. Цветна градина 24 (успоредна на бул. Арсеналски)